Hajde da pijemo ulje umesto vode

Šta danas možemo lako naći u medijima? Vrlo lako se možemo informisati o pitkim i plitkim temama poput: Brandjelina razvod, o razlazu Đokovića i Bekera, većanjima o izboru imena beba poznatih, kako smanjiti podbradak , novogodišnji dekor u metroploma i ostale trivije; no, ako želimo da se pravilno informišemo o protestu Indijanaca plemena Sijuks protiv predložene izgradnje naftovoda, koji je poznat kao “Dakota Access Pipeline protest” moraćemo baš dobro da istražujemo online medije da bismo nešto saznali.

Predloženi naftovod bi trebao da se proteže blizu indijanskog rezervata Stending Rok. Protest traje od proleća ove godine, i ulazi u hladnu, tešku zimu. U medijima se nalazi malo informacija o ovome, tek od nedavno počeli su da izveštavaju, sve do sad su borbu Indijanaca za svoju zemlju i čistu vodu, mediji ignorisali. 

Naftovod kompanije “Energy Transfer Partners LP” je u većem delu dovršen, i oni koji ga grade kažu da neće biti štetan 🙂 jer je 30 m ispod rečnog korita. Kompanija odbacuje tobožnju brigu za pijaću vodu, jer područje nije trusno, zemljotresa nema, ni pomeranja tla.

Oni koji zastupaju interese kompanije kažu da novinari i čitaoci lako podležu mitu o “ noble savage“ – plemenitom divljaku, što je opet deo saksonskog kulturnog imperijalizma još od vremena Karla Maya.

Branitelji naftovoda su u stanju i mudre indijanske sentence poput proročanstva  nativnog Severnoameričkog naroda Cree : „Only after the last tree has been cut down, only after the last river has been poisoned, only after the last fish has been caught, only then WILL YOU FIND MONEY CANNOT BE EATEN „, da označe glupim, a same Indijance pohlepnim. Kažu oni kako Sijuksi ne veruju u privatno vlasništvo, a sada su odjednom poverovali, kada je o milionima dolara reč. Kažu da su Sijuksi pokušali da iznude više novca od naftne kompanije pa im to nije uspelo, i zato su otpočeli protest. Vesti su oprečne. Živimo u vremenima fejk vesti, pa čovek ne zna kome da veruje. Živimo u post-truth eri, dakle post – činjeničnoj eri, i izgleda da istinitost činjenica malo koga zanima, i lako ih je zamaskirati, i presvući u laž.

Za razliku od oficijelnih medija koji zaobilaze istinu, alternativni mediji na još čudniji način sklapaju ovu zamršenu indijansko & američku puzzle:

a) zle kompanije koje su u savezništvu sa b) zlom vladom c) glupih Amerikanaca uz d) nasilje države e) prave profit i pritom f) fosilnim gorivima uništavaju planetu. Ovo zvuči surovo i katastrofično, ali šta će se desiti ako se planetarni resursi i dalje budu nemilice trošili? 

U cilju opravdavanja izgradnje naftovoda, svako objektivno novinsko izveštavanje može se proglasiti za medijski mehur kojim se nasilni demonstranti prikazuju u najcrnjem svetlu. 
Te „nasilne“ demonstrante, veliki broj američkih veterana zamolio je za oproštaj zbog onoga što je njihovom narodu urađeno. I dobili su oproštaj od indijanskih poglavica, za ono što je američka vojska u prošlosti činila. Da li će zbog ovogq biti obustavljena gradnja naftovoda? Teško. 

Novi američki predsednik će najverovatnije stati na stranu naftnih kompanija, dok će Sijuks Indijanci pamtiti sve ovo kao jednu dobijenu bitku protiv kapitalizma ali ne i pobedu jer kapitalizam je nemoguće pobediti. Kapitalizam može jedino sam sebe pobediti, i to kad se iscrpe svi resursi, a hartije kojima plaćamo račune ne budu mogle da se jedu. Kao što ni nafta neće moći da se pije umesto vode. 

Kada se čovek zavuče u garsonjeru od 22 metra kvadratna i to mu je po meri , onda tu nešto nije u redu!
Da ne ispadnem hvalisava, ali ja još uvek osećam miris kamena posle kiše. O tome Sijuksi pričaju, i tu poruku prenose svetu. 
Survival of the world depends on our sharing what we have, and working together. If we don’t the whole world will die. First the planet, and next the people.

Published by

hofmanaginica

Lively Spirit Woman

One thought on “Hajde da pijemo ulje umesto vode

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: