Elitni borci svetske istorije

Neustrašivi samuraji, ubitačni asasini, nečujne nindže: u svim kulturama bilo je specijalno obučenih ratnika spremnih za trnovite misije.

U ovom tekstu, predstaviću vam najborbenije među njima.

**

Dalekoistočni riter: Samuraj

 • Vreme: 8 -19 vek
 • Uzdigli se od zaštitnih snaga aristokratije do najmoćnije ratničke kaste
 • Neprevaziđena veština rukovanja mačem
 • Legendarni kodeks časti: poverenje, hrabrost, pravednost, lojalnost
 • Neustrašivi, i često okrutni ratnici

miyajima-1830143_960_720

Oklop

 1. Kabuto: Šlem sa ukrasnim elementima
 2. Nodowa: Zaštita za vrat.
 3. Sode: Zaštita za ramena i ruke
 4. Do: Pancer za grudi. Pozadi: Grb baner: Sashimoto
 5. Kote: Zaštita za ruke i prste od lakiranog metala
 6. Kusazuri: Kecelja
 7. Haidate: Suknja
 8. Suneate: Zaštita za kolena

U jednoj sekundi odlučuje se ko će biti pobednik u dvoboju. Smrtonosni mač biva zaboden u područje pazuha; pogođeni samuraj zna da će uskoro umreti. Samuraj-pobednik nadvio se nad njim, i uzima trofej u ruke. Glavu neprijatelja. Što više posečenih glava – veća čast i nagrada. Samuraji su postali najmoćnija ratnička kasta Japana. Od obične telesne straže vinuli su se do visina otmene aristokratije. Bili su verni do smrti. Kada bi samuraj izgubio čast, počinio bi ritualno samoubistvo. Prema strogo utvrđenim pravilima, zabio bi sebi kratki mač u stomak. Krajem 12.veka, samuraji su preuzeli vlast, i postali vladajuća klasa u Japanu. Od 1600 promenila se njihova uloga. S dinastijom -Tokugawa došlo je vreme mira. I samuraji su postali delatnici u administraciji, verovali ili ne. Od tih strašnih ratnika pretvorili su se u ljubazne birokrate. Njihovo vreme je konačno prošlo 1868, i tada su izgubili sve privilegije.

Samuraji su postojali samo u Japanu.

Slične elitne jedinice, postojale su u mnogim kulturama, i u svim epohama. U starom Rimu, najbolji legionari bili su imperatorova počasna straža. U Osmanskom carstvu “ odgajio “ bi sultan decu iz pokorenih zemalja, i od njih stvarao disciplinovane, elitne vojnike. U carstvu Seldžuka, započeli su čuveni Asasini atentate na visoko rangirane, važne ličnosti, a u grčkoj Tebi, pripremano je mnoštvo muškaraca u jednu elitnu jedinicu zakletu na vernost i kod časti. Da li je u pitanju bila samo služba onovremenih telohranitelja ili ubica, sve ove elitne jedinice imale su jednu zajedničku crtu: okupljeni su bili isključivo muškarci vrhunskih kvaliteta i nepojamne snage.

Već 2000-e godine pre Hrista, uzimali su egipatski faraoni ratnike iz Nubije kao svoju telesnu stražu. Najvažnija karakteristika koja ih je izdvajala od drugih boraca bila je – pouzdanost.

**

Tebanska Sveta četa

Grčki grad Teba, oko 400.godine pre Hrista, obrazovao je tzv. Svetu bandu ili Svetu četu. Sveta četa se sastojala od 150 parova ljubavnika, dakle 300 izuzetnih , teško naoružanih vojnika – pešaka, koji su zajedno intenzivno trenirali, i bili materijalno obezbeđeni od strane građana Tebe. Razlog za osnivanje ove jedinice nalazio se u ideji da će se ljubavnici boriti hrabrije i međusobno povezanije nego što bi to činili neznanci bez međusobnih jakih veza

bildunterschrift-die-heilige-schar-von

Ovi muškarci su bili miljenici svih građana Tebe. Sveta četa se borila protiv Spartanaca kod Tegire, 375 g. i uništila je tri puta brojniju spartansku vojsku. Sveta četa je pobedila Spartance i u čuvenoj bici kod Leuktre.

Sveta četa je poražena u bici kod Heroneje 338.g.pre nove ere. Porazio ih je Filip 2. Makedonski. Sveta četa, iako opkoljena, odbila je da se preda. Kada je posle bitke Filip obilazio bojište i video 300 ubijenih ratnika kako leže jedan preko drugog, shvatio je da su oni četa ljubavnika, rasplakao se i rekao: “ Neka budu istrebljeni koji misle da su ovi učinili ili osećali nešto sramno.

**

Ubistvo kao sredstvo u političkoj borbi – Asasini

Sasvim posebna veština ratovanja i specijalna jedinica razvijala se skoro 200 godina u Prednjoj Aziji.

Strah i trepet: Asasini.

pic-10799

Asasini – sve do danas tajnom obavijena teroristička organizacija koja je organizovala i sprovodila atentate na važne ličnosti. Osnivač ove sekte ubica bio je religiozni fanatik Hasan-I-Sabbah. On je, krajem, 11 veka okupio sledbenike oko sebe i sagradio središte – tvrđavu na jednoj steni, u Alamutu, u današnjem Iranu. 34 godine, sve do svoje smrti, on nije napuštao ovu tvrđavu. Jedna otvorena borba protiv islamskog velikog carstva Seldžuka? Nije imao šanse, i to je znao. Zato je Hasan obučio svoje ubice drugoj vrsti zanata iliti borbe. Ciljanim udarima na neprijateljska polja, pokušao je da uzdrma carstvo Seldžuka. Asasini su bili takozvani “ Na žrtvu spremni “ borci, nešto kao potonje kamikaze, ili islamistički teroristi najnovijih dana. Bodežima su ubadali odabrane žrtve. Time su sebi „kupovali“ mučeničku smrt, jer bi nakon učinjenog dela vrlo brzo padali neprijatelju u ruke. Kao mesto za izvođenje ovih napada, birali su džamije, ali ni sultanova palata nije bila sigurna od njih. 1271 sekta je konačno uništena.

**

Streličari Ivana Groznog

 • Vreme: 1551-1708
 • Osnovani kao telesna straža Ivana Groznog
 • Oružje: muskete i borbena sekira sa produženim sečivom
 • Petar Veliki je 1698 gušio ustanak streličara

U momentu osnivanja bilo je 3000 streličara, da bi broj porastao na neverovatnih 50000. To je bila jedna moćna grupa.

Uz pomoć streličara, Ivan Grozni je konačno osvojio muslimanski Kazan 3. oktobra 1552.

eroberung-von-kasan-1552-schamschin

Kazan, centar sunitskog Islama, nastao je na ruševinama mongolske Zlatne horde. Ovaj vojni uspeh povukao je za sobom osvajanje Astrahana, tako da ništa više nije stajalo na putu za Sibir. Aziju na dlanu, pružili su streličari Ivanu Groznom.

Krajem 17-og veka postali su previše opasni, i smetnja novom moćnom caru – Petru Velikom. Počeli su da se mešaju u unutrašnju politiku. Organizovali su jednu zaveru protiv Petra Velikog, i to im je bio kraj. Car je reagovao brzo i surovo. Mučenja. Spaljivanja. Egzekucije. Više od 1000 streličara bili su na javnom mestu ubijeni. Propast elitnih boraca i odlazak bez sjaja. U istoriju.

**

Ubice s kodeksom časti – nindže

Jednako legendarni kao samuraji i asasini – japanske nindže, na japanskom “ nečujan“ . Svoje operacije izvodili su u strogoj tajnosti. Njihovi istorijski koreni su prilično nejasni.

ninja-1297215_960_720

Pominju se u dokumentima iz 7 veka , i tu piše da im je zadatak bio “ potraga za informacijama od važnosti za svog gospodara i krađa dokumenata „. Ko bi rekao, nindže su prevashodno bile špijuni, a potom vrsni elitni borci. Koristili su lažna imena, i oblačili bi se tako da ostanu svima nepoznati. Sabotaže i atentati, spadali su takođe u njihove zadatke. U poređenju sa samurajima, njihova delatnost bila je nečasna.

Oružje nindže:

 • Shuriken, bacao ih je u lice neprijatelju..
 • shuriken
 • Manriki gusari, kratak lanac, fleksibilno oružje kojim je mogao da blokira mač neprijatelja..
 • manriki-chrome
 • Shikomizue, Mač zamaskiran kao štap
 • 800px-shikomizue
 • Makibishi, neprijatelju baciti pod noge i tako ga usporiti..
 • 56c96aec721cf_56c9659d1ad43_1579857164

Kaginawa, kuka okačena za 10 m dugačak konopac, olakšan način za veranje na zgrade..

SONY DSC

Chigiriki, dugačak štap sa lancem i gvozdenim tegom na kraju, razvio se u oružje za mlaćenje 🙂

01

Nindža, taj majstor kamuflaže i njegovo famozno naoružanje postali su legendarni, plenili su maštu klinaca i klinceza koji su zbog ovih junaka upisivali i upisuju škole borilačkih veština.

Za kraj: da ne bude da je u tekstu bilo samo reči o muškarcima – ratnicima, evo i jedne elitne ratnice apokalipse alijas Marijana Jot Hoffmann 🙂

15822625_1269367379773553_3149497547913805039_n

**

 

Samuraji, streličari, sveta četa i nindže, odavno su deo istorije i mita.

Hollywood evocira sećanje na samuraje.

Asasini su našli svoje mesto u modernoj video igrici.

Nindže su odavno pokorili pop kulturu.

Ostali su do danas nezaboravni i nezaboravljeni, iako nisu baš uvek bili na ispravnim stranama ili istorijski korektni.

Published by

hofmanaginica

Lively Spirit Woman

2 thoughts on “Elitni borci svetske istorije

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: