Kristalno jezero kao astralna palata

Kod Kineza ima pet elemenata: voda, vatra, drvo, metal i zemlja.

Kod Grka ih ima četiri: voda, vazduh, vatra i zemlja.

Elementi deluju jedni na druge stvarajući se naizmenično jedan iz drugoga, ili se međusobno uništavaju. Čak i proizlaze jedan iz drugoga pravilnošću matematičkih razmišljanja.Razlikuju se tri vrste vatre: gorući plamen, svetlost i usijani ostaci plamena. Peti element-eter dodavao se čas vazduhu, čas vatri.

Svaki element je provodnik do drugačije stvarnosti nego što je on sam: voda postaje led, led se vraća u stanje vode. Energija teče kroz elemente i neuništiva je. Ona kruži i štiti sva svoja obličja u tom kruženju. Krug je simbol zaštite, koju i jamči unutar svojih granica. U energetskom krugu ništa ne može nestati, elementi su deo tog kruga. Krug je dah božanstva bez početka i kraja. Taj se dah nastavlja bez prestanka i u svim pravcima.

Kristal je simbol prozirnosti i čistoće, jasne ideje i bistra duha. Predstavlja prelazni sloj između vidljivog i nevidljivog.

Kad temperatura ostane na tački smrzavanja od O stepeni Celzijusa i ako i dalje opada, počinju se stvarati sićušni kristali.

Svaki kristal ima po šest krakova. Kad se oni spoje stvaraju led i vodu ubrzo prekrije ledeni pokrivač. Led je ponekad proziran, ponekad nije. To je zato što kap vode, kad se smrzne oslobađa po jedan maleni klobuk vazduha. Kad se voda pretvori u led ona se proširi za jednu devetinu svojeg volumena, tako da se od devet litara vode dobija 10 litara leda. Kad zimi popucaju vodovodne cevi, to se dogodilo zato što se voda smrzla, a nije bilo mesta za led koji ima veći volumen od vode.

Led je jedan od najvažnijih kristala na Zemlji. Led je primer neorganskog kristala sa vodonikovim hemijskim vezama. U kristalu leda ima mnogo praznog prostora. Šupljine su u obliku kanala sa merom od 0,312 nm. Zbog tog praznog prostora led ima manju gustinu od vode. Od vode nastaje, a tako se razlikuje od iste. Pahuljice su takođe kristali leda. Sneg se sastoji od pahuljica različitog oblika. Većina kristala različitih materijala, koji se formiraju u prirodi pod uslovima koji nisu specijalno kontrolisani kao u laboratorijima, nisu ravnotežni kristali. Takvi kristali menjaju svoj oblik u vremenu. Struktura svake pahuljice je rezultat specifičnih lokalnih atmosferskih uslova pod kojima se ona formira. Razgranati kristali koji se javljaju kod pahuljica se zovu dendriti.

Na sledećih nekoliko fotografija možete videti kompleksne kristali leda koji se stvaraju na zidovima nežnih mehurića od sapunice obasjani izlazećim suncem.

065d7dbd55c12bb176e2a7247df29153

**

U istoriji se čak i jedna bitka odigrala na zaleđenom jezeru. To se dogodilo 1242.godine. To je bila čuvena bitka na Čudskom jezeru. Bio je april ali je led na jezeru još uvek bio čvrst. Sukobile su se vojska nemačkih vitezova sa vojskom ruskog kneza Aleksandra Nevskog. Nemci su se kretali sa litvanske strane, preko jezera, po ledu. Stojeći na izbočini jedne stene, ruski knez Aleksandar je pažljivo pratio kretanje nemačke vojske. Pred njegovim očima nadaleko se prostiralo Čudsko jezero, preko koga su se po ledu, svetlucajući kopljima, šlemovima i pancirima. približavali ruskoj vojsci skladni redovi velike nemačke vojske. “ O čemu je razmišljao i šta li je osećao u ovim trenucima Nevski junak? Sigurno je imao duboku svest o sopstvenoj ispravnosti, nemogućnost bilo kakvog ustupka neprijateljima, koji su se ustremili na slobodu otadžbine Rusije, na veru, na sve što je za čoveka vredno na ovoj zemlji, misao o onim nesrećama koje je neprijatelji već učinio ruskom narodu – sve to, kao bljesak munje prolazilo je kroz njegovu glavu, i iz dubine njegove duše oteo se uzvik koji je dirnuo ruska srca: “ Raspravi Bože, spor moj sa ovim oholim narodom! Pomozi mi, Gospode, kao što si pomogao Mojsiju protiv Amalika, i pradedi mom Jaroslavu protiv Svjatopolka grešnog “ – glasno se molio knez Aeksandar na zaleđenom jezeru, podigavši ruke ka nebu..Vladar koji se moli Bogu za pobedu, kako li to sada nekima čudno zvuči? Glasovi vojnika su se razlegli: “ O časni kneže, dođe vreme! Svi mi daćemo život za otadžbinu, za tebe! „. A kako li tek zvuče ove reči u ušima savremenog čoveka otrgnutog od časti, od empatije, od ideala i od smisla? Cela vojska se molila sa svojim knezom, na jezeru..zaleđenom, i niko se nije uplašio ni neprijatelja, ni smrti. Umesto da krstaški rat vode protiv muslimana u svetoj Zemlji, Nemci tevtonskog reda vitezova su imali pik baš na pravoslavne Ruse.

U subotu 5.aprila 1242.godine odigrala se „bitka na ledu“. Nemci tačnije livonski ogranak Tevtonskih vitezova koji je učestvovao u ovoj bici,  prodrli su u rusku vojsku, razdvojivši je na dva dela. Među Rusima je nastala velika smetenost. Tada je Aleksandar, sa rezervnom vojskom udario na neprijatelja sa zadnje strane, odakle uopšte nisu očekivali napad, i počela je bitka..

Od čestih udaraca mačeva i sekira po štitovima i šlemovima, od lomljave koplja i ječanja ranjenih podigla se nezamisliva buka.  Izgledalo je kao da čitavo jezero ječi. Led se više nije video, sve je bilo preliveno krvlju. Nemci se uplašiše pa počeše bežati. Rusi su jurili za njima do obale, probadali su ih kopljima, sekli mačevima i sekirama, pravili astralnu palatu pobede od tela neprijateljskih vojnika.

Pobožni knez je požurio u hram da se molitvama zahvali za ovu neslućenu pobedu nad nemačkim krstašima. Podelio je radost zbog pobede s građanima Pskova, i požurio u Novgorod. Nemci su se plašili da će Aleksandar napasti na njihove zemlje, ali Aleksandar je želeo mir, i mir je ubrzo i bio sklopljen.

16266230_1285612061482418_6338287350875380167_n
**

Epilog

Na zeleđenom Bodenskom jezeru nema bitaka na vidiku ☺😊 samo nekoliko jutarnjih džogera, i mnoštvo pataka koje traže delove jezera koji još nisu zaleđeni, i uspevaju u tome, a nije im ni hladno.

Nema bitaka, ni astralnih palata na kristalima krvi nastalih i dobro je što je tako; ipak živimo u najmirnijoj eposi u istoriji i možemo se diviti zaleđenom jezeru bez straha da će sa neke strane na nas jurnuti neprijatelj sa sekirom, uz borbeni poklič. Sve dok patke mirno plivaju i gnjuraju nemamo razloga za brigu. Enjoy..ice, ice, baby…

Published by

hofmanaginica

Lively Spirit Woman

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: