Двоугао 4

Postavila sam 10 gorućih pitanja jednom teologu iz Beograda, autoru sajta Upodobljavanje, i evo kako je on odgovorio. Preporučujem ovaj intervju ne zato što sam ja autor pitanja već zato što su odgovori ovog srpskog teologa odmereni, civilizovani, umirujući i posve racionalni i optimistični. Mnogo je pitanja koja nas muče, možda upravo ovde, u ovim odgovorima nađemo potrebne odgovore. Mir svima. Hristos posredi nas!

Уподобљавање

  •  Живимо у временима либералне демократије, сведоци смо свакодневних објашњавања појма секуларизам од стране либералних кругова. Позивају се на Устав, на одвојеност световне и духовне власти. Да ли су и колико су данас у Србији световна и духовна власт одвојене? „Црква се не сме мешати у световне ствари!“, кажу људи либералних уверења. За вернике кажу: „Нека они исповедају своју веру у своја четири зида!“. Да ли је то демократски? Да ли човек који је обукао мантију губи своја грађанска права, и да ли људи који верују имају право на заштиту своју верских осећања од насртаја неолиберализма?

Данас је много тога либерално, само је питање колико је вредно. Данас је много тога обавијено политичком обландом, само је питање колико ту реално демократије има. Власт је увек била искушење на оба фронта. Већи да служи мањему је изгубила јеванђељски етос. Као што у одређеној политичкој структури постоји страховлада, сличан набој се формира и…

View original post 4.450 more words

Published by

hofmanaginica

Lively Spirit Woman

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: