O pionirki podvodne arheologije – Honor Frost

Njen prvi izlet u podvodni svet odigrao se u neuobičajenim okolnostima. Bila je zima. Na jednoj zabavi u Vimboldonu, neko je doneo ronilačko odelo iz Prvog svetskog rata i nagovorio je da ga obuče, i zaroni u fontanu. U takvom ambijentu, Honor Frost je zaronila i mehuriće koji skaču kao Hampelman i odmah je zavolela tu ideju da bude pod vodom.

Devojka iz dobre kuće, rodila se na Kipru 1917 godine i odrasla nakon smrti roditelja kod jedne njihove dobro situirane prijateljice u Londonu. Mogla je sebi da priušti članstvo u ronilačkom klubu u Kanu gde je stekla prva iskustva sa bocom kiseonika. Ovde je upoznala Frederika Dimu, dobrog prijatelja Žaka Kustoa. Ronila je na Azurnoj obali, u početku istraživala olupine brodova koji su u vreme starog Rima doživeli brodolom.

U školi za umetnost i dizajn u Londonu naučila je crtanje; potom se pridružila ekspediciji koja je 1957.godine radila na iskopavanjima Jerihona. Takva istraživanja nisu joj bila zabavna ali ih je ipak preduzimala. Nju je zanimala podvodna arheologija. Vremenom je skupljala saznanja i učila profesionalne metode od arheologa na prašnjavoj zemlji.

Njenu pažnju privukao je jedan potonuli brod u blizini obale Turske. Otkrila ga je zajedno sa fotografom Peterom Trokmortonom kojeg je upoznala 1959. Zaključili su da je brod iz feničanskog perioda čime su osvetili jedan do tada nepoznat period bronzanog doba na Mediteranu.

Ponekad je Frostova morala svoje boce sa kiseonikom na aerodromima dobro da sakrije, da ne bi ljudi pomislili da su to bombe. 😁

1971.godine Honor Frost je pod ugovorom sa Britanskom školom u Rimu rukovodila iskopavanjem jednog drvenog broda u luci sicilijanskog grada Marsala. Nakon višegodišnjeg rada bilo joj je jasno da se radi o kartaginskom brodu koji je za vreme prvog Punskog rata bio potopljen od strane Rimljana. Na palubi je čak pronašla i stabljike marihuane čije poreklo nije do kraja razjašnjeno. Istraživanja je potom nastavila na drugim destinacijama poput Libanona i Sirije. Bavila se i istraživanjem pomorskih puteva trgovine ljudima.

Nagrađivana je više puta, i ostala do svoje starosti prilično aktivna. Nasledila je umetničku zbirku jednog londonskog advokata.Umrla je 2010-e u 92-oj godini dok je planirala putovanje za Indiju.

***

Postavila je standarde podvodne arheologije.

U Koncilu za nacionalnu arheologiju podržala je uvođenje istraživanja olupina u akademsku disciplinu.

1968.g.vodila je ekspediciju koja je istraživala ostatke svetionika u Aleksandriji ( jedno od 7 svetskih čuda ) 

Testamentom je zaveštala svoj imetak tačnije umetničku zbirku za osnivanje Honor Frost fondacije.

Majka moderne pomorske arheologije pobrinula se za sve ljubitelje ove nauke. Njena zbirka ima vrednost 18 miliona funti prema navodima „Sundey Times“-a. Ova zbirka ima među ekspertima gotovo mitski status jer malo ko odista poznaje sva dela koja je sačinjavaju.

Njena smrt 2010- e označila je kraj jedne ere herojskog doba pionirskog ronjenja i njegovog uticaja na arheologiju.

_________________________________________________
Na internacionalni dan žena treba se prisetiti onih žena koje su menjale svet na bolje. Takvih žena je mnogo. Nekada žene nisu imale pravo glasa, nisu mogle ni da studiraju i tako se profesionalno ostvare. Danas žene imaju ta prava, položaj im je daleko bolji u odnosu na žene srednjeg ili 18-og veka. Ženama je sada mnogo lakše da nađu svoje mesto pod suncem jer se već neko izborio za njihova elementarna prava. Pronaći svoje mesto u svetu daje dubok smisao ispunjenosti bilo čijeg života. Da li su žene ostvarile sva prava, da li treba da nastave borbu do potpune ravnopravnosti sa muškarcima nije tema ovog bloga. Žena se nikada ne može izjednačiti sa muškarcem niti treba tome da teži. Žena treba da ostane žena ali žena koja je u svakom pogledu ravnopravna sa muškarcem a ne jednaka. Ravnopravnost u smislu prava na istu zaradu koju ima muškarac tj.na isti iznos plate kao i jednake šanse na tržištu rada. Muškarac koji je zrela ličnost nikada neće potceniti nijednu ženu. O onima koji verbalno i fizički maltretiraju žene ne bih trošila reči. Svaka vrsta nasilja nad ženama treba da bude adekvatno kažnjena i suzbijena strogim i jasnim zakonima. Seksizam i mizoginiju vidim kao pošast 21-og veka protiv koje se treba boriti. Ima i mizoginih žena, a ne samo muskaraca i na to bi valjalo usmeriti paznju.

Nadam se da će nam budući dani doneti veće zajedništvo među ženama i bolje razumevanje. Svaka žena bira način na koji će živeti. Neke su kao Marija Kiri ili Honor Frost odabrale nauku, a neke uživaju u spremanju zimnice. Ono što nam ne treba je osuda nečijih životnih izbora. I mali korak ka pokušaju razumevanja biće veliki korak na širem planu zajedništva svih žena.

Srećan Vam (Nam) praznik 💖👱👜👒👗

Published by

hofmanaginica

Lively Spirit Woman

6 thoughts on “O pionirki podvodne arheologije – Honor Frost

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: